Columbie Luis Anibal
Farmář Luis Anibal vytvořil se svým "růžovým bourbonem" fantastickou kávu plnou sladkosti žlutého melounu a šťavnatostí bílých hroznů.
Doporučujeme připravit si kávu na espresso z 11g kávy a použít vodu teploty 92st. pro maximální prožitek.
Káva vhodná na espresso i na filtrované přípravy.
Kategorie: | Středně pražená |
---|
Columbie Luis Anibal
COFFEE GRADE: excelso UGQ
FARMA: Finca Villa Betulia
ODRŮDA: Pink Bourbon
ZPRACOVÁNÍ: Honey
NAD. VÝŠKA: 1,550 m.n.m.
MAJITEL: Luis Anibal Calderón
SUBREGION: La Primavera, Acevedo
REGION: Huila
Luis Anibal Calderón žije ve Finca Villa Betulia se svou ženou a 4 syny. Farmu koupil v roce 2005. Luis má kvalitní laboratoř, která mu umožňuje pražit a ochutnávat speciální kávy. S laboratoří může vyhodnotit kávy a dozvědět se, co mají klienti rádi.
Při hledání způsobu, jak zůstat ziskový, začal s výsadbou speciálních odrůd kávy v roce 2012, kdy na zhruba 5 % své farmy vysadil 5 000 gejš. Luisovi synové pracují vedle něj na farmě a učí se pěstovat tyto speciální odrůdy.
O deset let později bylo Luisi Anibalovi zřejmé, že zpětná vazba z kultivace Gejši, stála za další úsilí. Rozhodl se věnovat celou svou farmu pěstování choulostivějších a vzácnějších speciálních odrůd, jako je Geisha a Pink Bourbon. Jeho snem je produkovat na své farmě 100% exotické odrůdy. A přál by si, aby zákazníci pijící jeho kávy pochopili úsilí a lásku, které jeho rodina do svých káv vkládá.
Dnes je Villa Betulia osázena širokou škálou speciálních odrůd včetně červené, růžové a žluté Geishy, Tabi, Java, Sidra, Striped Bourbon, Maragogype, Pacamara, Marageisha a několika odrůd trpasličích Geisha.
Luis Anibal kromě kávy pěstuje také banány, maniok a limetky.
Po selektivním ručním sběru se zralá třešeň umístí do tanků a fermentuje anaerobně po dobu 4 dnů. Poté se třešeň rozvlákní pomocí klasického bubnového rozvlákňovače a položí se k sušení na markýzy, vyvýšené záhony na střeše domu. Sladká, lepkavá vrstva slizu se suší 15 až 20 dní. Po usušení se káva skladuje 20 až 30 dní ve skladu s řízenou teplotou v Arménii, než je přepravena do skladu ve Valle del Café v Arménii.
Pink Bourbon byl dříve považován za křížence odrůd Yellow a Red Bourbon. Odrůda byla poprvé identifikována v Huile a okolí v Kolumbii. Nedávný výzkum zjistil, že růžový bourbon ve skutečnosti vůbec není bourbon. Pink Bourbon většinou pravděpodobně pochází z etiopské odrůdy Landrace.
Růžový bourbon má úžasně vysoký potenciál šálku, který uchvátí kávové profesionály i spotřebitele. Jeho působivě vysoká kvalita poháru dává ještě větší smysl, když víme, že Pink Bourbon není pouhým křížencem dvou odrůd Bourbonu, ale má stopy etiopských krajových odrůd. Mezi jeho sourozence patří vysoce ceněná Gejša, která trvale produkovala neuvěřitelně vysoké pohárové skóre. Pink Bourbon bude i nadále vysoce uznávanou a ceněnou odrůdou.
Někteří farmáři také uvádějí, že růžový bourbon je odolnější vůči chorobám než bourbon, se kterým roste. Na základě těchto nových objevů to může být způsobeno genetickou rozmanitostí, kterou má z etiopských krajinných odrůd.
Cuatro Vientos je rodinný exportér se sídlem v Kolumbii. Společnost založili v roce 2018 Julian & Yonatan Gonzalez. Sídlí v Huile a je pojmenována po první farmě Gonzalezů, kde bratři strávili velkou část svého dětství. Yonatan a Julian se hodně z toho, co vědí, naučili od svého otce Armanda Gonzaleze, který byl „pergaminero“, někdo, kdo kupoval a prodával pergamenovou kávu. Sucafina spolupracuje s Cuatro Vientos od roku 2021.
Díky partnerství se společností Sucafina je společnost Cuatro Vientos schopna efektivněji pronikat na nové trhy. To zase znamená, že mohou spolupracovat s více zemědělci a vyvíjet lepší programy na podporu svých zemědělců.
Cuatro Vientos má 3 nákupní místa v Huile: Acevedo, Santa Maria a Algeciras. Tyto body jsou však více než jen místa, kde nakupují kávu. Jsou to servisní centra, kde mají farmáři přístup ke službám, aby si udrželi kvalitu a dostali se na nové trhy. Pro Cuatro Vientos jsou farmáři dlouhodobými partnery, kteří se zaměřují na kvalitu.
Díky těmto třem místům může Cuatro Vientos získávat čerstvou kávu po celý rok. Ve své jedinečné poloze v Huile mohou využít dvě alternativní období sklizně v Huile. V Severní Huile probíhá sklizeň v první polovině roku a jižní Huile probíhá během druhé poloviny roku a poskytuje vysoce kvalitní kávu po celý rok.
Vlastní také 2 sklady, které jsou strategicky umístěny v Acevedo (v jižní Huile) a Campo Alegre (v severní Huile). Sklady poskytují farmářům řadu důležitých služeb. Farmáři si mohou sušit kávu, skladovat sušený pergamen v silech a učit se třídit a hodnotit kávu v baňkových laboratořích.
Cuatros Vientos přidává hodnotu tím, že nabízí podporu logistiky a zpracování více než 30 farmám, se kterými spolupracuje. Všichni tito farmáři jsou zaměřeni na speciality a zaměření Cuatro Vientos na speciální zpracování pomáhá farmářům zajistit, aby se s jejich kávou zacházelo správně.
Jedním z největších dopadů Cuatro Vientos jsou jejich nabídky úvěrových linek. Pěstitelé potřebují financování na začátku sklizně a pro nedostatek finanční dokumentace je pro ně obtížný přístup k financování přes klasické banky. Poskytováním financování prostřednictvím svého partnera, Bancolombia, Cuatro Vientos podporuje dlouhodobou ziskovost farmářů. Poskytují také workshopy finančního vzdělávání, které zvyšují finanční gramotnost zemědělců a podporují celkový úspěch.
Poskytují také marketingové služby pro farmáře, pomáhají jim spravovat vzorky a vyprávět jejich příběhy. Důležité je, že fungují jako nedílná součást oboustranné konverzace mezi producenty a pražírnami o tom, co hledají, co mohou dělat a jak mohou nejlépe dosáhnout hledaných výsledků.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.