Máte dopito? Šup s kávou na zahrádku!

Kupujete - samozřejmě u Johnnyho - zrnkovou kávu a moc Vám chutná. Jenže když ji vypijete, zůstane Vám v přístroji, případně na dně hrnečku kávová sedlina. Valná většina lidí ji bez rozmýšlení vyhodí do koše. Jde to ale i jinak. Lógr z kávy má využití daleko širší - ovšem my bychom se tentokrát rádi podívali na jeho aktuální využití v zahrádce, respektive v péči o rostliny. Je totiž období, kdy kalendář Zahrádkářova roku velí vyrazit ven a rýpat se v hlíně. Tak si na to vezměte to kafe s sebou!

V lógru zůstávají důležité minerály, které Vaše rostliny uvítají - zejména dusík, vápník, draslík, železo, chrom, fosfor i hořčík. Kávovou sedlinu můžete využít přímo jako tzv. mulč okolo rostlin (lze použít i čerstvý lógr), nachystat zálivku, kdy smícháte sedlinu v konvi s vodou, anebo ji můžete přimíchat do půdy/substrátu jako hnojivo. Toto hnojivo v půdě podporuje odstranění těžkých kovů, které zeminu kontaminují. Také zde však platí, že je důležité nepřehánět to s množstvím. Vysoká koncentrace kávy by mohla rostlinám spíš uškodit. Kofein ve vyšších koncentracích ovšem funguje jako přírodní pesticid. Dokáže odradit škůdce typu mšice, slimáci či mravenci. Lógrem rozmíchaným ve vodě a nastříkaným na listy znechutíte i hladové housenky. Je to ovšem příroda, a tak je třeba brát v potaz, že nic neplatí stoprocentně. 

Kávová sedlina se též báječně hodí do kompostu. Zlepšuje strukturu půdy, podporuje růst mikroorganismů a je také zdrojem organického dusíku. Chutná i žížalkám ve vermikompostéru, což je takový hit posledních let. Jestli nejste zběhlí zahrádkáři, trochu si zagooglete. Kompostovat můžete směle i v paneláku. Třeba v Americe, tam už dokonce lógr kompostují i samotní prodejci kávy. Zkrátka ani zrnko na zmar. Nazdar!

A jakým druhům rostlin kávové hnojivo prospěje? Protože má mletá káva lehce kyselé pH, ocení jej hlavně borůvky, hortenzie, azalky, vřesy, růže, rajčata, jahody i Váš trávník. Pokud zahrádku nemáte, použijte lógr na tyto pokojovky: orchideje (ty pokvetou!), brambořík, vánoční kaktus, filodendron nebo africké fialky. Hnojte je během vegetačního období, přes zimu nikoli. Nejlepší je zálivka 1x týdně (25 g suchého lógru na 1 l vody). Raději nesypte lógr přímo do květináčů, octomilky by si užily. Pozor, všem rostlinám ovšem káva nechutná! Rozhodně ji nedávejte k bylinkám jako je majoránka, oregano, tymián. Neocení ji ani hledíky, juky, sukulenty nebo oleandry. Kávovou sedlinu se nehodí přidávat do substrátu pro klíčení a předpěstování. Zastavuje totiž růst rostlinek. Káva je zkrátka nevhodná pro děti i pro semínka.

A ještě jedna babská rada na závěr pro ochranu keříků a záhonů před zničením neodbytnými kočkami či psy: smíchejte sedlinu s pomerančovou a citronovou kůrou a v dostatečné vrstvě nasypejte kolem keře. Toto ověřeno nemáme - vyzkoušejte a dejte nám vědět. Pokud byste to s množstvím kávy na zahrádce přehnali, můžete způsobit kvůli vysoké koncentraci v dusíku nerovnováhu v celém ekosystému. Nechcete si také dramaticky měnit pH půdy. Podle nás to ovšem s kávou na zahrádce přehnat nelze. Tedy rozhodně ne na naší letní zahrádce v kavárně, kde dostanete lahodné kofeinové nápoje ze sortimentu Johnnyho pražírny. Šup s kávou na zahrádku! 

Zpět do obchodu