Rozpusťte se (s) čokoládou

Možná jste už zaznamenali aktuální vtípek o tom, že rozlišujeme pouze dvě roční období – období vína a období svařáku. Teď právě nastává roční doba, kdy budeme ochotně rozmrzat a zahřívat si zkřehlé prsty o horký šálek prakticky čehokoli. My to u nás v kavárně máme dost podobně: rozlišujeme totiž období limonád a období horké čokolády. Proč bychom si občas mohli místo (našeho skvělého) kafe dopřát příjemně teplou, sladkou tekutinu plnou kakaa?

Čokoláda rozhodně není nezdravou potravinou, v našem případě tedy nápojem, jak by se mohlo zdát. Kvalitní hořká čokoláda je dokonce naopak superpotravinou! V Johnnyho kavárně najdete luxusní sametovou čokoládu se 73 % kakaa. Díky vysokému obsahu kakaa v sobě taková čokoška nese významné množství antioxidantů, vlákninu a minerály jako mangan, měď, železo nebo hořčík. Působí blahodárným způsobem na stav našeho srdce, ovlivňuje příznivě střevní mikrobiom, krevní tlak a kognitivní funkce, to jest mozek a nervy. A kdo by se chtěl ponořit do trochu hříšnějšího kakaového nebe, najde u nás také mléčné pecky s 36% obsahem kakaa. Ty osloví nejen milovníky sladkého, ale také třeba Vaše ratolesti. 

Horkou čokoládu lze v polních podmínkách bez pochyby připravit i z obyčejné tabulky čokolády, jestliže však sáhnete po čokoládových pecičkách, bude její příprava mnohem snazší. Pecky jsou velmi praktické, nemusíte nic lámat, strouhat a krájet. Navíc si odměříte přesné množství podle objemu zvoleného šálku, hrnečku či sklenice. Dalším plusem je, že čokoládové pecičky se lépe rozpouštějí. Hořká čokoláda s obsahem 70 % kakaa je považována za ideální poměr kakaa a cukru – jako v životě – i zde hraje roli rovnováha mezi intenzitou kakaa a sladkostí cukru. Kdykoli si snadno můžete nápoj doředit mlékem.

Když už jsme u mléka, na horkou čokoládu se vyplatí nešetřit a zvolit poctivé plnotučné mléko, nejlépe čerstvé. Při přípravě horké čokolády platí zkrátka stejná pravidla, jakými se řídí barista při přípravě kávy.  Čokoládu si dále můžete (nejen) doma dochutit naprosto podle sebe. Někdo přidává pro opravdu hustou konzistenci, kdy Vám v čokoládě stojí lžička, i škrob, ale za nás to vážně není nutné. Ozvláštnit si můžete čokoládu raději typicky zimním kořením typu skořice, hřebíček či badyán. Nic nepokazíte ani hustou smetanou, karamelovým salkem, mátovým či pomerančovým extraktem anebo jen obyčejnou nastrouhanou pomerančovou kůrou. 

Nezapomeňte také, že jihoameričtí Indiáni nedají dopustit na kombinaci ostrého chilli a čokolády. To je hodně hot kombinace! Mnozí Evropané zase přísahají na nejrůznější likéry – pro ten správný říz – a zahřívací funkci horké čokolády, o kterou nám jde v psím podzimním a zimním počasí především. A pokud dáváte přednost domácím produktům, přidejte si do nápoje klidně třeba sušenou levanduli. 

Dobrá zpráva na konec: kilovka našich čokoládových peciček Vám vydrží nejméně do Vánoc! A když by se to náhodou nepovedlo, vždy víte, kde nás najdete. Přímo v kavárně v Moravském Krumlově anebo na stránkách www.johnnycoffee.cz 

Zpět do obchodu