ZÁLEŽÍ VÁM NA ZDRAVÍ? PIJTE KÁVU!

Přemýšleli jste někdy o tom, proč tolik lidí po celém světě nedá dopustit na hrnek horkého kafe? Všichni víme, že káva má díky známému kofeinu silné povzbuzující účinky, a tak Vám nedovolí usnout během nudné ranní porady, nebo naopak při dlouhém večerním biflování nad knihami a skripty. Jenže, co doopravdy víme o zdravotních přínosech kávy pro naše zdraví?

Jedním z úžasných účinků kávy je snížení hladiny stresu. Asi Vás hned napadne, že každá pauza na kávu během pracovní doby samozřejmě zmenší míru zátěže a dovolí tělu na chvíli přejít do odpočinkového režimu. Studie Univerzity v Soulu však ukazují, že stres snižuje už samotné aroma kávy, aniž byste ji přímo konzumovali. Zkuste si ovonět kávová zrna, až se příště dostanete pod tlak a dejte nám vědět.

Zásadní informace pro všechny kávomilce je potom tato: káva Vás udělá šťastnějšími! Působí totiž jako mírné antidepresivum. Zvyšuje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin a noradrenalin. Může tak zabránit rozvoji deprese či dokonce předejít sebevražedným sklonům.

Kromě výše uvedeného je káva také bohatým zdrojem antioxidantů. Jmenují se polyfenoly či diterpeny a jsou to činidla, která pomáhají našemu tělu vyrovnat se s nepříznivými vlivy okolního prostředí. Dále mohou snižovat riziko vzniku a rozvoje rakoviny apod. V tomto ohledu je káva jedním z nejjednodušších a nejlépe zpracovatelných zdrojů antioxidantů pro naše organizmy vůbec.

Nedávná studie publikovaná v American Journal of Epidemiology uvádí, že lidé, kteří vypijí alespoň čtyři šálky kávy denně, mají o polovinu menší riziko rozvoje rakoviny krku a úst – což může být velice zajímavá informace pro kuřáky. Až si tedy půjdete znovu zapálit, vezměte si s sebou hrnek kafe.

Mezi další choroby, jejichž vzniku a rozvoji může pomoci káva výrazně předcházet, jsou například Parkinsonova či Alzheimerova choroba nebo diabetes. Netvrdíme, že umí těmto nemocem zcela zabránit, ale podle studií má konzumace kávy příznivý vliv na jejich pozdější či pomalejší rozvoj.

Platí tedy, že pokud si dáte velké karamelové latéčko ve svém oblíbeném kavárenském řetězci prospíváte svému zdraví? Bohužel nikoli. Důležitým faktorem, který musíme zmínit, je skutečnost, že pro zachování antioxidačních účinků kávy je nezbytné, aby káva byla opravdu kvalitní, tzv. černá, a pozor – nejlépe nedoslazovaná i nedochucovaná mlékem. Tyto přidané látky naneštěstí pozitivní účinky kávy významně narušují.

Určitě jste si také všimli, že jsou dva typy pijáků kávy. Jedni, kteří mohou vypít své kafíčko i chvíli před spaním a zvládnou jich klidně šest, sedm za den. A pak ti druzí, kteří si dají kávu nejpozději po obědě a je to jejich poslední. Tady máme co do činění s biochemickými procesy v těle. Kofein umí náš organizmus zpracovat různým tempem. Může za to specifický enzym, který se nachází v játrech, a umožňuje nám metabolizovat, rozkládat, tělu cizí látky jako právě kofein. Je proto dobré znát svůj metabolizmus a tělo poslouchat.

Zdá se, že naše civilizace se topí v nejrůznějších moderních chorobách, ale přitom na ně máme po ruce výborný, přírodní prostředek – chutnou kávu. Nejlepší je vybrat si takovou, která Vám chuťově lahodí a krásně voní. Mrkněte třeba k nám do e-shopu www.prazirna.coffee a vyberte si svůj elixír zdraví! Nesmrtelnost Vám sice nezajistí, ale Váš život s ní bude prostě pohodovější a o něco zdravější.

Zpět do obchodu