JAK PÍT KÁVU V LÉTĚ – INSPIRACE VANE OD JIHU

Pijete celý rok svou kávu stejně? Podobně jako děda Komárek ve filmu Na samotě u lesa si ji dáte nejraději do svého hrnku a připravenou jedním způsobem? V létě, kdy teploty stoupají vysoko nad třicet stupňů, si málokdo z nás dopřeje s chutí hrnek horkého nápoje na zahřátí jako v zimě. Vždyť léto je skvělým obdobím pro experimentování (nejen) s kávou. Podíváme se proto po troše inspirace, jakou kávu během prázdnin vyzkoušet.

Důležitá zpráva je, že povzbuzující účinky kávy zůstávají funkční i v její chladné podobě, ale nápoj samotný Vás nezahřeje. Své o tom ví zejména národy, které žijí na pobřeží Středozemního moře, a rozhodně není od věci se jejich kávovými specialitami inspirovat i během českého léta.

Velmi oblíbené jsou u nich všechny kávy na ledu. Tyto kávové nápoje se mohou také v létě namíchat s nejrůznějšími druhy alkoholu (pozor na množství v kombinaci se sluncem…) nebo s ovocem či ořechy (např. kokosem). Můžete zkrátka vyzkoušet cokoli, omezení neexistují.

Opravdovou klasikou v této kategorii je pravé řecké frappé. Návodů na jeho přípravu najdete celou řadu, s mlékem i bez mléka. Ochutnejte, co Vám nejvíce vyhovuje, a pijte svou kávu jako byste seděli v taverně někde pod Olympem. A nezapomínejte na polední siestu…

V podstatě hned přes moře, v sousední Itálii, také najdeme spoustu specialit vhodných do rozpálených ulic a měst. Ledové latté obsahuje jenom poctivé dvojité espresso, vychlazené mléko a led, a je pokaždé skvělou volbou. Italské caffé fredo tvoří silné espresso v miniverzi - pár kapek kávy na dně šálku, s ledem. Italové ovšem milují sladké, a proto si nemohli pomoct a vymysleli také kávu se zmrzlinou – tzv. affogato. V tomto případě se espresso přelije přes kopeček luxusní smetanové zmrzliny. Mňam!

Další specialitou, kterou byste v parných dnech neměli opomenout, je Coldbrew káva. Jde o způsob přípravy, kdy káva neprochází kávovarem a ani se nezalévá horkou vodou. Káva je totiž za studena macerovaná, a hlavní roli tak nehraje teplota, ale délka louhování. A proč tuto specialitu zkusit? Bez debat kvůli chuti. Coldbrew má nižší kyselost a vyšší obsah kofeinu, zároveň však i jemnější a sladší chuť.

A nakonec jsme si nechali u nás málo známý skvost, portugalskou ledovou kávu s citronem. Mazagran neboli kávová limonáda může být skvělou volbou pro horké letní dny. Také tento nápoj se podává v mnoha vylepšeních podle dostupných surovin. Místo citronu směle použijte limetku a kávovou limonádu ozdobte několika lístky máty. Dost dobré i na pláži některé moravské přehrady!

Během léta nezapomínejte myslet na to, že pokud pijete jakýkoli kávový nápoj, tělo může být náchylnější k dehydrataci. Dejte si proto pozor na pitný režim a ke kávě, ať už v jakékoli podobě, si vždy dopřejte sklenici vody nebo letní domácí limonády, abyste dozásobili buňky v těle vodou.

Možností, jak si v létě užít svou kávu je opravdu mnoho, a my vážně navrhujeme zkoušet a objevovat, jaký kávový drink se stane Vaším favoritem. Pokud máte obavy z toho, že Vašemu krevnímu tlaku káva ve vedru neprospěje, pak tu máme jednu radu – pijte ji zásadně v klidu, nikam se nehoňte a skutečně si vychutnávejte každý doušek, podobně jako horkokrevní Jižané. Potom se totiž vyladíte přirozeně Vy i Vaše tělo, a požitek to bude opravu dokonalý. Od toho tu máme léto a letní kávové speciality v kavárně u Johnnyho!

Zpět do obchodu