Blondýny nebo brunety, světlá nebo tmavá káva?

Jestli máte raději světlovlásky nebo tmavovlásky (anebo opačně - muže s těmito barvami vlasů), to je otázkou Vašeho osobního vkusu. U kávy je preference také o Vašem gustu – proč však vůbec existují nějaké stupně pražení, na to se teď podíváme. Nejde totiž jenom o vzhled, ale také o vlastnosti. Jako u těch partnerů koneckonců…

Pražení kávy je proces, při němž dochází ke změnám v kávovém zrnu. Máme za úkol „vytáhnout“ z kávového zrna to nejlepší – jeho chuť, aroma a usnadnit extrakci. Funguje tu alchymie, protože stačí jedna chyba, a káva je raz dva zkažená. Každý pražič se na základě svých znalostí a zkušeností snaží dát do kávy ze sebe to nejlepší. Věřte nám. A pokud nevěříte, ochutnejte některou z našich káv v kavárně nebo na e-shopu www.johnnycoffe.cz.

Ideální teplota, při které probíhají ony žádoucí změny, je 201-206 °C, kdy probíhá tzv. pyrolýza – dochází ke štěpení karbohydrátů a tuků v kávovém zrnu. Uvolňují se plynné látky a vznikají delikátní oleje. Během pražení vzniká až 700 prchavých látek, které ovlivňují výslednou chuť a vůni kávy. Aromatické látky se následně rozpustí ve vodě a zajistí nám dokonalý prožitek z pití nápoje.

Správně upražená káva má jedinečné, charakteristické chutě, podle nichž ji rozpoznáte. Nemá být příliš světlá a výrazně kyselá, ani moc tmavá (anebo spálená). No, stane se. Jednou, maximálně dvakrát za deset let. ;) Samozřejmostí je pak vyváženost a bohatost v chuti. Zelené kávové zrno nese své prvotní zajímavé chutě a tóny, během procesu pražení se ovšem rozvíjejí a zvýrazňují. Za ztráty vody se mění barva zrna na světle žlutou, skořicově hnědou, tmavě hnědou až černou.

Zásadním bodem je, jakou kávu si chcete připravit. Pokud preferujete espresso, sáhněte po středně tmavých až tmavě pražených zrnech. Čím delší vývoj pražení je, tím větší plnost těla káva získá, ale zároveň bude ztrácet ovocitost a kyselost.  Tmavá zrna se také rychleji extrahují. 

Filtrovaná káva zvýrazňuje individuální chuťové tóny, pražení by proto mělo zachovat její vlastnosti v co největší míře. Světlejší pražení ponechá původní ovocné a karamelové tóny, světlá zrna uvolňují chutě pomaleji. Mezi „kávové pověry“ patří i ta, že světle pražená káva obsahuje víc kofeinu. Není to ovšem pravda, zvýšením stupně pražení se obsah kofeinu nijak nemění. 

Pro šťouraly nesmíme opomenout zmínit ani techniky pražení, které usnadňují rozpustnost i při světlejším pražení a najdeme je pod názvem Omni roast. To už je ale zase jiný příběh. Při výběru kávy se nejdříve zamyslete, jak si ji nejraději připravujete, co od chuti očekáváte, a podle tohoto klíče zvolte stupeň pražení. Z výsledné chuti svého oblíbeného nápoje potom budete vždy nadšení.

Zpět do obchodu