Káva je dar, kávovník je strom

Zahradnická sezóna se s malým zpožděním naplno rozjíždí. Na zahrádkách už kvetou květiny, stromy mají zaděláno na bohatou úrodu ovoce i zeleninové záhonky konečně začínají být zarostlé. My jsme ale pražiči a kavárníci, takže pro nás je nejdůležitější úroda, která dozraje na kávovnících. Chcete mít i Vy vlastní zdroj kávy z čisté přírody? Tak si dnes trochu zafarmaříme.

Kávovník patří mezi dvouděložné rostliny z čeledi mořenovité. Jedná se zhruba o stovku druhů stálezelených keřů a menších stromů. Pocházejí původně z Afriky, Madagaskaru a přilehlých menších ostrovů jako Réunion nebo Mauricius. 

Kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora) jsou hospodářské plodiny, jež nás budou zajímat nejvíce. Kávovník je tropická rostlina (zopakujeme si podnebné pásy z hodin zeměpisu), které vyhovuje vyšší nadmořská výška od 1250 – 1500 m n. m. Průměrné teploty se v oblastech, kde se káva pěstuje, pohybují ideálně okolo 17-20 °C, ale nesmějí klesat pod 5°C. Vhodné množství srážek je do 1700 mm/rok.

Kávovník plodí po 3 až 5 letech. Květy jsou přisedlé nebo krátce stopkaté, mají bílou barvu a krásně voní. Je zajímavé, že rostlina může mít najednou květy, a zralé i nezralé plody zároveň. Plody jsou nejčastěji červené, žluté nebo oranžové, ale také temně tmavé dužnaté peckovice. Jestliže má kávovník vhodné podmínky, je schopen plodit dalších 50 let.

Pokud byste si chtěli vypěstovat kávovník u sebe doma, směle do toho! Rostlina je totiž poměrně nenáročná pokojovka - nevadí jí ani sušší vzduch (ale rosení jí vyloženě prospívá) či méně světla. V létě se mu líbí teploty 20 – 25 °C. Pozor však, nesnáší přímé slunce. Když se podíváte na stránky pěstitelských center, můžete sehnat již předpěstované rostlinky, anebo použijte semena. Prosíme čerstvá, nesušená, a hlavně nepražená. Z těch už Vám kávovník opravdu, ale opravdu nevyroste… 

Kávovník může dorůst až 3 m. Přibližně od výšky 1 m se můžete těšit na plody. Po cca 3 letech od zasazení kávovník v období mezi březnem a květnem vykvete. Po odkvetení nechejte stromek odpočívat, omezte zalévání a hnojení. Za 9 – 14 měsíců po opadání dozrávají plody, tzv. kávové třešinky. V nich jsou dvě semena. Z nich si můžete vypěstovat třeba klidně další nové kávovníčky. 

Pokud máte kávovníků více, můžete si uvařit vlastní kávu (po zpracování semen). Na jeden šálek espressa (7 gramů kávy) potřebujete cca 52 zrn, tedy 26 třešinek. A jestli na pěstování kávovníku a dělání vlastní kávy nemáte trpělivost, stavte se u nás v kavárně v Moravském Krumlově nebo na e-shopu www.johnnycoffee.cz 

Jinak ovšem, drazí kávomilci, zahradničení zdar!

Zpět do obchodu