Dáváte si raději kávu nebo čaj? A co kdybyste mohli mít trochu od každého? Existuje speciální kávový
nápoj s chutí čaje, tzv. Cascara. Jde o sušené slupky kávových třešní - tedy o vedlejší produkt
zpracování kávových zrn - obalů, z nichž se zrno vyloupne. Ty jsou nasládlé, ovocné, a chutí může
výsledný nápoj připomínat rooibos nebo šípkový čaj. Navíc s dávkou kofeinu a prospěšných
antioxidantů.
Samotné slovo Cascara pochází ze španělského slova cáscara, jenž znamená lusk. Nejde přitom o
jediný nápoj (kromě kávy), který se z kávovníku připravuje. Známý je třeba vývar z jeho usušených
větviček s názvem Amertassa. S úpravou kávy pražením se poprvé setkáváme někdy v 15. století, ale
do té doby se opravdu pila spíše jako čaj - Cascara tak bude zřejmě ještě o pár stovek let starší.
Celkem nedávno se přitom Cascara takto připravovala ještě v oblastech Etiopie, Somálska, Jemenu
anebo Bolívie, kde ji nazývají Sultana.
„Třešně“ čili slupky se zpracovávají suchou metodou. Suší se na slunci zhruba 14 dní a poté se nechají
tři měsíce uležet. Samotné zpracování probíhá až těsně před balením a expedicí. Vyšší cena Cascary
je oproti čaji zapříčiněna i tím, že celou dávku může zničit jediná nezralá třešeň. Samotný proces
zpracování je poměrně náročný a neprobíhá na všech kávových farmách, tudíž je jí málo. Pokud si
však chcete rozšířit obzory o další nápoj z kávy, určitě nebudete zklamaní.
Výluh z Cascary připravíte podobným způsobem jako sypaný čaj. Na 1 litr nápoje je vhodné použít asi
40-50 g Cascary. Zalijeme ji horkou vodou o ideální teplotě 94°C. Následně 10 minut louhujeme a
slijeme. Tento recept je nejuniverzálnější, ale možností přípravy je samozřejmě více – zkuste si trochu
pohrát!
Čaj z Cascary je výborný teplý i jako ledový čaj. Také se dá využít na přípravu chutného sirupu a přidat
do limonády či oblíbeného nápoje espresso&tonic. Do Cascary se tradičně vmíchává různé koření:
skořice, zázvor nebo muškátový oříšek. Nápoj sám o sobě je poměrně sladký, můžeme jej však ještě
dochutit medem a také citronem. No, a v létě nám vychlazená Cascara v kombinaci s pomerančovou
šťávou a hromadou ledu může pomoct pořádně se zchladit. Samotná příprava ledové Cascary
připomíná metodu přípravy cold brew.
V čem je ještě Cascara jedinečná? Musela o své místo na slunci bojovat s úřady Evropské unie,
protože dlouhou dobu nebyla schválená a uznávaná pro prodej a konzumaci v zemích EU. Byla
zařazena mezi tzv. nové potraviny, které musely projít složitou a zdlouhavou autorizací pro evropský
trh. V rámci ní se hodnotilo, jestli je pro evropské spotřebitele bezpečná. Máte tedy před sebou
v podstatě rebelské pití, přátelé. Vše naštěstí dopadlo dobře a od 14. ledna 2022 si ji opět můžeme
užívat do sytosti. Takže až příště budete objednávat svou oblíbenou kávu na mlýnek, nepřidáte si do
košíku i kávový čaj?