COLD BREW – kdo si počká, ten se dočká

Venku kolem třicítky a Vy máte chuť na kafe? Než se orosíte, představte si kávu studenou. Nemyslíme zrovna vystydlého ranního turka, ale lahodnou kávu ledovou. Frappé plné cukru a mléka nechejme pro jednou Řekům. Co takhle zkusit něco nového? Studenou kávu lze připravit také metodou cold brew, česky studeným vařením. 

Postup je poměrně jednoduchý, ale vyžaduje jednu dost podstatnou ingredienci – a totiž Vaši trpělivost. Metoda spočívá v pozvolném překapávání studené vody přes kávu a vytvoření jakéhosi výluhu. Délka celého procesu může být 12, ale klidně i 24 hodin, pro dosažení adekvátně silné chuti a vůně. Čím déle vydržíte, tím bude výsledná tekutina lepší. Hrajeme tady o čas, neboť prodloužením doby přípravy nahradíme účinky horké vody. Vzniklý nápoj má oproti klasické kávě vyšší sladkost, nižší aciditu a těšit se můžete na čokoládové a ovocné tóny.

Existuje několik základních pravidel pro přípravu kvalitního cold brew. Nejde o žádnou atomovou vědu a v horkých letních dnech si zvládnete tento nápoj připravit i doma - anebo zaskočte k nám do kavárny - a určitě si na cold brew pochutnáte. K přípravě je potřeba kvalitní voda (o vodě jsme již dříve na našem blogu psali), takže vytáhněte filtrační konvice. Není žádoucí, aby byla voda ledová. Pokojová teplota je optimální. 

Pro výluh se hodí kvalitní kávová zrna, pár týdnů stará nevadí. Nemusíte využívat extratřídu, tu si schovejte na své oblíbené espresso. Důležité je mlet nahrubo, příliš jemné mletí v tomto případě kávě neprospívá  - extrahovala by se nadměrně a výsledná chuť by byla kyselá. Namletá zrna zalijte nejlépe ve french pressu studenou vodou, zakryjte a macerujte požadovanou dobu. 

Poté nápoj přeceďte sítkem french pressu nebo přes kávový filtr. Na jeden díl kávy připadá 10 dílů vody (cca 100 g kávy + 1 litr vody). Množství si nejlépe upravte podle svých zkušeností a chuti. Nezapomeňte, že výsledný výluh je dobré naředit vodou, případně ledem. Třeba tak 50 na 50. Výhodou pro všechny, kteří na výsledek nespěchají, může být také to, že výluh lze dobře uložený skladovat v lednici i týden až dva. Pokud výluh rovnou naředíte, spotřebujte jej tak do dvou, tří dnů.

A jestli chcete být opravdu informovaní kávopijci, potom se seznamte s metodou flash brew. Je to taková cold brew pro rychlíky. Káva se zalévá normálně horkou vodou, ale překapává se na led. Zachovává si tak svou hořkosladkou chuť, kyselost a aroma. Známá je také jako japonská ledová káva, protože jak známo Japonci mají všechno rychlé. Třeba vlaky. A v čem je rozdíl proti obyčejné kávě s ledem? Káva se zalévá opravdu malým množstvím horké vody přímo v dripperu (překapávací nádoba) a nápoj hned kape na led, kde se okamžitě zchladí.

A nitro coffee znáte? Klasické cold brew je v tomto případě vháněno ze sudu do pípy dusíkem. Takto získaná káva je sladká, krémová, chladivá a přitom bez stopy cukru či mléka. Doma můžete zkusit zaexperimentovat s lahví na přípravu šlehačky a bombiček s oxidem dusným N2O. Nespleťte se ovšem s klasickým CO2. Vaše káva by byla bublinková a štiplavě kyselá. A to nechcete. Vážně. Nikdy.

Zpět do obchodu