Staré, ale pořád dobré – káva z džezvy

Pokud máte kávu opravdu rádi, pak ji určitě nemůžete vynechat ani na svých cestách za hranice všedních dní. Dokonalý způsob, navíc prověřený staletími, jak si i v polních podmínkách připravit perfektní kávu, je využití speciální nádoby na vaření kávy, tzv. džezvy. Málokdo si totiž s sebou na trek veze pákový kávovar, že?

U nás tento způsob přípravy kávy stále patří k jakési alternativě. V zemích celého Balkánu nebo Blízkého a Středního Východu, je to věc zcela běžná. Arabové džezvě říkají kanaka, jinde se setkáte i s názvem ibrik. Káva z džezvy má trochu jinou chuť, protože se sedlina neodděluje od extraktu, káva se tradičně ochucuje různým kořením (třeba kardamomem nebo muškátovým oříškem) anebo také doslazuje. Takový karamelizovaný cukr než přidáte do džezvy kávu, udělá divy!

Nejprve se ale podívejme na to, co to ta džezva je. Tradiční nádoba se vyráběla z mosazi nebo z mědi. Často bývala bohatě zdobená různými, nejčastěji orientálními motivy. Opravdu luxusní verze byly postříbřeny a s rukojetí z ebenového dřeva. Tradiční džezvy jsou dimenzované na jednu až dvě malé kávy. Moderní verze se vyrábějí z nerezu. Tvarem připomínají Erlenmeyerovu baňku. Tvar džezvy je dobře promyšlený – káva musí mít prostor, kam vyběhnout, aniž by překypěla. Nechybí horní „límec“ a šikovný zobáček pro snadné nalévání. Moderní džezvy také mívají větší objem, třeba až 12 šálků. 

džezvě připravíte pravou tureckou kávu. Ne tu českou tureckou… Opravdovou jako (třeba) právě v Turecku. Tam se „vaří“ v rozžhaveném popelu nebo i písku, sporák ale hravě stačí. Bonusem je také snadná údržba, takže na již zmiňovaný prázdninový výlet je to parťák ideální. K tomu Vaše oblíbená káva z Johnnyho pražírny a můžete vyrazit. Po použití totiž džezvu stačí zbavit sedliny a vypláchnut čistou vodou. A vaříme další kafe!

Způsob přípravy kávy v džezvě je v podstatě velmi jednoduchý. Každý hostitel či hostitelka má ovšem svou verzi, svůj jedinečný postup a zapřísahá Vás, že pouze ten jeho je správný. Důležité je to, že káva musí být do džezvy namletá velmi, ale velmi najemno, skoro na prach. Nejlépe je namlet si zrna těsně před přípravou a poté použít hmoždíř. Anebo požádat pražírnu svou oblíbenou o co nejjemnější mletí. ☺

Použijte asi 7 g kávy na 50-100 ml vody, objem si přizpůsobte podle sebe. Džezvu dejte na zdroj tepla (v této fázi můžeme přidat koření, v malém množství vody připravit karamel…), vsypte kávu a vlijte vodu maximálně do 2/3 džezvy. Káva začne během pár okamžiků vařit a pěna začne vzlínat vzhůru. Džezvu stáhněte ze zdroje tepla, nechejte kávu malinko klesnout. Následně ještě 2x tento proces vaření zopakujte. Tento postup je důležitý! Turecká káva nesmí projít varem: když pěna vystoupá k okraji, dosahuje nápoj teploty 97° C. Pokud Vám pěna „uteče“ ven, připravíte se o tu nejchutnější část. Raději pak začněte s přípravou znovu. 

Správně připravenou kávu nakonec necháme půl minutky usadit. Naléváme ji do šálků z výšky asi 10 cm, během nalévání džezvu přiblížíme k šálku a zase oddálíme. Sedlina tak zůstane v džezvě. Jestli jste ještě nikdy kávu z džezvy nepili, rozhodně stojí za vyzkoušení! Léto se k experimentování hodí a o nic přece nejde. Maximálně se cestou z výletu stavíte na espresso u nás v kavárně. Tak kávě zdar!

Zpět do obchodu