KOFEIN KE KÁVĚ PATŘÍ – NEBO NE?

V zásadě si myslíme, že existují věci, které jsou dokonalé tak, jak jsou. Třeba čokoláda by měla být tmavá po kakau – bílá čokoláda zkrátka není čokoláda! A káva?

Tentokrát bychom se rádi podívali na mýty opředenou kávu bez kofeinu. Proč by ji někdo měl pít? Obecně lze říci, že příjem běžné kávy by měly omezit těhotné a kojící ženy, protože kofein může zároveň stimulovat matku i dítě. Dále kardiaci a lidé trpící vyšším tlakem by měli znát své „kofeinové“ možnosti. Také pokud trpíte kvasinkovými infekcemi, doporučuje se příjem kofeinu omezit, podporuje totiž množení kvasinek. Tady máte důvody, proč po této ne-kávě sáhnout!

A jak se „to“ dělá? K bezkofeinové kávě vedou v podstatě tři cesty – kofein se ze zrn ještě před pražením odstraňuje pomocí tzv. Evropské nepřímé metody, Švýcarské vodní metody a metody využívající superkritické plyny. U velkých výrobců kávy se obvykle nedozvíte, jakým procesem byla káva kofeinu zbavena, tyto údaje z nějakého důvodu nezveřejňují rádi. :)

Evropský proces k odstranění nežádoucího kofeinu používá chemické prostředky, konkrétně organická rozpouštědla. Zrna jsou namáčena ve vodném roztoku, kofein se odstraní pomocí např. dichlormetanu, a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila chemické látky. Tento způsob má za následek lehce chemický chuťový dozvuk. Vyzmizíkuje kofein na zhruba 97 %.

Za zdravější lze považovat Švýcarský vodní proces, při němž stroje odstraní kofein pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku. Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí. Máčení zrn ale odplavuje i éterické oleje a ničí typické aroma. Údajně tato metoda zbavuje kofeinu téměř na 100 %.

Nejnovějším postupem je nechemická metoda využívající plyny. Ta odstraní kofein až na 99 %. Poslední uvedenou možnost využíváme i my při výrobě naší bezkofeinové kávy. Najdete ji v e-shopu jako tmavě praženou Columbii Excelso. Zelená káva, o níž jsme si už na blogu povídali, se při tomto procesu napaří, následně ji vystavíme proudu oxidu uhličitého zahřátého na extrémně vysokou teplotu. Kofein se naváže na oxid uhličitý, přičemž ostatní látky zůstávají uvnitř zrna. Naše bezkofeinová káva má slabší tělo, s čokoládovou dochutí bez acidity. Nabízíme Vám její zrnkovou i mletou variantu.

Ideální by samozřejmě bylo, mít kávu bez kofeinu přímo z rostliny. Již několik let se proto vědci po celém světě snaží o vypěstování přirozeně bezkofeinové kávy, třeba v Etiopii nebo na Madagaskaru. Úspěchu bylo dosaženo v Brazílii díky chybě v genetickém kódu kávovníku Coffea charrieriana – neobsahuje gen, který zajišťuje syntézu kofeinu. Zrno pojmenované Decaffito je v Brazílii dokonce chráněno ochrannou známkou.

Než však bude možno přistoupit k produkci tohoto kávovníku v potřebném množství, v případě, že se kofeinu (zrovna) vyhýbáte, zkuste, jak Vám zachutná naše Columbie. A pro všechny ostatní tu máme hromadu kávy s hromadou kofeinu! ;)  

Zpět do obchodu