Kávu si osladím o trochu víc

„A jinak nic…“ Jistě znáte někoho, kdo kávu zásadně nesladí, neboť má „život sladký dost“. Profesionální baristé jásají. Umějí totiž připravit dokonale vyváženou a harmonickou kávu. Díky moderním technologiím a správným postupům, je kvalitní espresso nebo cappuccino nasládlé samo o sobě. V současnosti totiž máme již k dispozici poznatky o nejvhodnějších způsobech pražení i mletí pro zachování maximální kvality kávy. Dříve sloužil cukr jako berlička pro záchranu nepovedené várky – spálená a hořká káva z nekvalitních zrn. Nyní pijeme kávu výběrovou s kontrolovaným procesem, a správně extrahované espresso tak nabízí ovocnou kyselost i sladkost. Hořkost je nízká, spíše s čokoládovou dochutí. 

Ovšem ruku na srdce, každý z nás si občas potřebuje malinko osladit nejen svůj nápoj, ale také život. Nejběžněji se káva doslazuje obyčejným bílým cukrem získaným z cukrové řepy rafinací. Podává se ve formě sypkých krystalků nebo lisovaných kostek. Dodá kávě sladkou chuť, ale tím to hasne. A pro milovníky zdravé výživy – patří mezi tzv. bílé jedy. Dalším rozšířeným sladidlem je cukr třtinový. Má světle hnědou barvu a je o něco méně sladký. Získává se z cukrové třtiny, ale celkově se znovu jedná o cukr, který naše tělo musí zpracovat stejně jako bílého bratrance. Při zpracování třtiny však vzniká ještě tmavý, hustý cukerný sirup zvaný melasa. Pro někoho může být také zajímavým sladidlem. A je navíc základem pro výrobu rumu. Ale to už je jiný příběh.

Ať už do kávy přidáte cokoli, nezapomeňte, že výsledná chuť kávy se vždy pozmění. Baristé trpí, když si někdo šoupne do espressa bez předchozího ochutnání dvě vrchovaté lžičky… V kavárnách se pro stylové slazení někdy používá karamelizovaný cukr kandys. Je to obyčejný cukr v podobě velkých krystalů, které často obalují dřevěnou špejli. Je o něco méně sladký a v teplém nápoji se lépe rozpouští díky své větší ploše. Jo, a  vypadá hustě a stylově. 

Existují i alternativní způsoby slazení kávy. Čistě přírodním sladidlem je med. Není určitě pro všechny, ale je zdravý a přidá kávě takové tajemné aroma. Káva s medem se proto může stát uklidňujícím zimním nápojem. Další možností je tropická rostlina stévie, kterou lze pěstovat i doma. Její lístky jsou velmi sladké. Prý dokonce až 100x sladší než cukr, obsahují ale minimum kalorií a vhodné jsou i pro diabetiky. Koupit lze ve formě prášku i tablet, což je pro slazení kávy asi lepší než máčení celých lístků do hrnku. Další variantou je kokosový cukr, jenž se skvěle hodí do letních kávových drinků. Nebo použijte javorový sirup. Stále oblíbenější je tzv. xylitol. Jedná se o cukrový alkohol nejčastěji z březového dřeva se stejnou sladkostí jako klasický cukr. Má méně kalorií a usnadňuje vstřebávání vápníku. Existují tu i různá umělá sladidla jako například dříve oblíbený aspartam, který byl ovšem WHO nedávno zařazen na seznam potencionálních karcinogenů. O těchto sladidlech se ani moc bavit nechceme. Raději důvěřujte přírodě.

Věděli jste, že další možností pro oslazení kávy je mléko? Dobré cappuccino je sladké i díky plnotučnému mléku, které se k jeho přípravě používá. Při šlehání mléka nepřesáhne teplota 60°C, ale probíhající chemické procesy jeho sladkost ještě více zvýrazní. Použít se dá také mléko rostlinné - například mandlové mléko je samo o sobě sladké. Znovu platí, že cokoli do kávy přidáte, ovlivní její výslednou chuť. Ke „slazení“ kávy zcela místo cukru konečně můžete použít i tmavé kakao nebo koření. Výborně se k tomu hodí zemité tóny skořice, hřebíčku či badyánu. 

Tak jak, přátelé, černá beze všeho nebo zkusíte něco sladšího?

Zpět do obchodu