MLÉKO DO KÁVY PODLE CHUTI – ALE CO VAŠE VODA?

Přijedete na návštěvu ke známým na druhém konci republiky a dostanete tak skvělou kávu, že hned
pátráte po značce? Možná mají jenom lepší vodu! Pokud si doma rádi pochutnáte na kvalitní kávě,
podívejte se, co Vám teče z kohoutku. Možná je pro Vás tato informace samozřejmostí, ale stojí za to
ji připomenout. Pro kvalitní kávu byste skutečně měli znát základní parametry vody v místě, kde si
kávu připravujete. Věděli jste, že vaše espresso se skládá asi z 92% z vody a vaše filtrovaná káva je tvořena
vodou dokonce až z 98%? Pozor bychom si tady ovšem měli dát nejenom na přítomnost chloru
v kohoutkové vodě, kterou poznáte už podle odéru.


Dalším důležitým parametrem pro celkovou chuť kávy je zásaditost a kyselost vody. V ideálním světě
se pH vody nachází na stupni 7, což je voda neutrální. Pro pitnou vodu je běžné rozmezí mezi 6,5 a
8,5 pH. Hodnoty pod 7pH jsou tzv. kyselé. Naopak voda s pH nad 7 je zásaditá. Ve světě kávy sice
voda s vyšším pH podporuje extrakci, ale není vhodná pro její chuť. Nižší pH vody je pro chuť kávy
vhodnější, ale budete mít problémy ji připravit. Úplně všechno, co je obsaženo ve vodě na kávu, totiž
ovlivňuje její extrakci. Podle typu vody tak doporučujeme připravovat espresso z tvrdé vody za kratší čas.
Naopak u měkké vody s nízkým obsahem minerálů své kávě můžete pomoci, pokud jí dáte dost času
na extrakci a použijete jemnější mletí.


Určitě znáte pojem tvrdá voda. Najdete ji například v Brně a ve velké části našeho kraje. Obsahuje
především větší množství vápníku a hořčíku. Samo o sobě to nevadí, ale při přípravě kávy může
nadělat tvrdá voda neplechu. Vápník může za problémy s vodním kamenem a chuť kávy je plochá,
bez ovocných tónů. Hořčík zase podporuje extrakci kávy a nebezpečí pře-extrahování přichází
v kratším čase. Promítne se také ve výraznější sladkosti nápoje. Pokud má vaše voda kovovou pachuť,
nejspíš se jedná o vyšší obsah železa.


Nevíte, co s vodou udělat, aby byla lepší? Filtrujte! Filtrovaná voda v domácnosti je doporučení pro
všechny milovníky dobré kávy. Pokud nevěříte, že by obyčejná voda mohla mít takový vliv na
výslednou chuť Vašeho oblíbeného nápoje, zkuste si připravit stejnou kávu z minerální vody,
kohoutkové vody a vody přefiltrované. Pokud jste zrovna nepřišli o čichové a chuťové buňky, ten
rozdíl zkrátka poznáte po několika srcích! Nejjednodušším, efektivním a levným řešením jsou filtrační
konvice. Existuje však i spousta „udělátek“, které vodu filtrují přímo v kohoutku apod. Výběr je na
Vás. My jenom víme, že pro skvělou kávu potřebujete skvělou vodu!

Zpět do obchodu