Kavárníkem snadno a rychle

To si tak zajdete na nejbližší živnostenský úřad a … Né, jak se stát zazobaným podnikatelem Vás opravdu učit nebudeme. Můžeme Vás zato naučit, jak si připravit perfektní kávu tak, jako byste si Vy sami byli pražičem, baristou i číšníkem zároveň. Máme k tomu vytvořen celý zážitkový kurz, takže pokud Vás káva zajímá, neváhejte se u nás přihlásit. Co Vás čeká?

Celý program Johnnyho baristického kurzu probíhá přímo v prostorách naší pražírny a kavárny v Moravském Krumlově. Nikam se nepřesouváme, zvládnete to tzv. v papučích! Prostě dorazíte na místo a pak už se vrhneme na teorii i do praxe. Po dobu celých 5 hodin se Vám budeme plně věnovat, takže si odnesete jak informace, tak dobrý pocit z užitečně stráveného času. A my s Vámi.

Začneme prohlídkou pražírny, kde si ukážeme pražicí stroje a vysvětlíme si, co se jak používá. Násypka je jasná, buben taky tušíme, ale co dělá u pražicího stroje chladič a cyklón může být záhadou. Vrhneme se rovnou i na trochu teorie – ta nikoho nezabije. Doufáme teda. Pobavíme se o teplotách, pražicích křivkách anebo Maillardově reakci. No, úplná alchymie to je! Na závěr se dostaneme k balení a skladování upražených zrn a to už se blížíme k vytoužené kávě.

Abychom mohli přejít dál, vysvětlíme si nezbytné postupy při zpracování kávových pecek a jejich rozdělení. Pokud náš blog sledujete pravidelně, jistě víte, jaké odrůdy kávy existují, kde roste arabica a kolik kofeinu má robusta, nebo jak se s nimi nakládá – zrna promytá, natural, honey. Taky si určitě vybavíte, co všechno má vliv na výslednou chuť Vašeho šálku. 

Že si úplně nepamatujete, co jsme to psali a kde že to vlastně bylo? Pojďte si osvěžit paměť na náš baristický kurz a uvidíte, že až si vše na vlastní kůži osaháte a ovoníte, už nikdy nic nezapomenete.

Konečně se v kurzu dostáváme za barový a baristický pult. Naučíte se tu, jak profesionálně nastavit mlýnek i kávovar. Pobavíme se o vlivu hrubosti mletí na dobu extrakce, vyzkoušíte si vlastní nastavení. U kávovaru probereme dobu extrakce i ideální gramáž. Chybět nebudou ani informace o tom, jak postupovat s (ne)kvalitní vodou či jaká teplota se nejlépe hodí pro „tu Vaši“ kávu. Navíc uděláme velkou radost také naší paní uklízečce - protože si ověříme, že čištění kávovaru je základem dobré kávy. Na konci kurzu dokonce rozeznáte i veškeré baristické příslušenství jako je třeba konvička nebo tamper. 

A teď už si konečně dáme to Vaše vyňuňané kafe.

Né, počkejte! Ještě jsme zapomněli, že pro Vás máme vytištěný certifikát o úspěšném absolvování kurzu. S tímto dokumentem v ruce pak můžete zvážit, zda by se Vám chtělo vyrazit pro ten živnosťák a pustit se do stejné řehole jakou jsme si vybrali my u nás v Johnnyho kavárně a pražírně. 

Jestli vyhodnotíte, že na to nemáte, nezoufejte. Dejte si u nás cappuccinko, čokoládový dortík a kupte si ochutnávkový set lahodné pražené kávy na doma. A až si příště někde objednáte kávu, budete přesně vědět, co od ní čekat, a jakou by měla mít chuť. Johnnyho zážitkový baristický kurz Vás perfektně připraví.

Zpět do obchodu