MLÍT ČI NEMLÍT – TO JE, OČ TU BĚŽÍ

Určitě si dobře vybavujete ten moment, kdy Vám babička během návštěvy nabídla kávu. A vy
jste věděli, že vyndá z kredence pytlík mletého prášku, který tam schovává již třetím rokem.
Samozřejmě od vyhlášené značky, jejíž propagátoři se již v patnácti rozhodovali, co dál a byla to jasná
volba. A ze slušnosti jste poctivého turka ve skle vypili až do dna.

Dneska si už určitě můžete vybrat, jestli dáte přednost kávě zrnkové nebo mleté. Nespornou
výhodou celých pražených kávových zrn je, že po mnohem delší dobu neztrácejí své nejdůležitější
vlastnosti, chuť a vůni. Nicméně doma je potom potřeba mít připravený výkonný mlýnek, nebo
schopný kávovar s mlýnkem integrovaným, což nemusí být levná záležitost. Požitek z vybraných
kávových zrn je však jedinečný. Kdo jednou takový nápoj vyzkouší, nerad se vrací k pekařině.

Pokud si však zrna sami mlít nechcete anebo nemůžete, najdete na trhu mleté kávy. Vybrat si
lze i v našem e-shopu, stačí si zvolit variantu mletá káva. Doporučujeme kupovat takové množství,
které jste schopni brzy vypít. U mleté kávy navíc počítejte s tím, že je potřeba ji pečlivě skladovat
v uzavřené dóze s co nejmenším přístupem vzduchu a světla, a rozhodně byste ji měli spotřebovat
v co nejkratším možném termínu. Promiň, babičko.

Chytré hlavy dokonce vymyslely tzv. Pravidlo 15. A co to znamená? Pro jednoduchost: údajně
káva před pražením vydrží pro největší požitek 15 měsíců, po pražení 15 dní, po namletí 15 minut, a když si uděláte
espresso jen 15 vteřin. My bychom to nebrali doslova, ale inspirovat se můžete. Platí tedy, že
pražená zrnková káva je promyšlená volba, mletá rychlé řešení. Víte ale, že nabízíme také nepražená
zelená kávová zrna? To už je ale zase jiný příběh a o tom někdy příště…
 
Zpět do obchodu