Káva patří na tělo i obličej, nejen do hrnku

Šálek horké kávy přijde takhle z podzimka k duhu. Kávu ovšem nemusíme jenom pít. Dá se s ní i zkrásnět. Účinky kávy na pleť jsou výzkumy ověřené, proto ji kosmetický průmysl tak rád používá do svých výrobků: brání nadměrnému vysušování kůže, vyživuje ji a hydratuje. Navíc dodává jas, zlepšuje prokrvení a snižuje tak známky únavy. Jako dvojité espresso po proflámované noci… 

Kde všude se lze s kávou v kosmetice setkat? Možná se budete divit, ale výrobků je celá řada. Káva pomáhá regeneraci pokožky, zabraňuje předčasnému stárnutí buněk a chrání pleť proti působení volných radikálů. Značky Vám neporadíme, ale povíme si o benefitech, které v sobě kávové kosmetické produkty ukrývají. 

Pokud jste žena (či muž žijící s jakoukoli ženou), určitě jste někdy slyšel/-la o celulitidě. Právě na tukové buňky v podkožním vazivu skvěle fungují látky cafestol a kahweol v kávových zrnech přirozeně obsažené. Mají lipolytický účinek a pomáhají správné cirkulaci krve. Tukové buňky sice přípravek nevyzmizíkuje, ale budou menší a kůže bude lépe vypadat.

Jestli toužíte po mladistvě vypadající pleti, i tady najdete v kávě odhodlaného pomocníka. Antioxidanty z kávy mají významné revitalizační účinky, působí protizánětlivě a mnoho složek kávy poskytuje také ochranu před UV zářením: olejnaté látky v kávě selektivně filtrují světelné spektrum, čímž pomáhají kůži chránit před spálením. Pecka! Ruku v ruce s tím jdou i hojivé účinky kyseliny linolové, jíž je káva bohatým zdrojem. Na regeneraci se tu podílejí také bioaktivní fenoly a tokoferoly (aka vitamín E).

Kofein je úžasný díky své schopnosti snižovat otoky. Oblíbili si jej proto výrobci krémů a sér určených na oční okolí. Po probdělé a propařené noci ke dvojitému espressu skvělý doplněk… Sbohem vaky i pytle pod očima! A když jsme u vzhledu, kdo z nás by si nepřál mít husté, zdravé vlasy. Určitě si vybavíte reklamu na značku šamponu, kde si muži pochvalují účinky kofeinu a již by šampon neměnili. Káva opravdu může stimulovat růst vlasů, protože vlasové folikuly vyživuje. Dopřejte si z ní například zábal. Jako bonus se Vám po kávě vlasy budou nádherně lesknout a budou lehce natónované.

A jak tedy prakticky využít kávu? Jestliže si u nás zakoupíte zrnkovou nebo mletou kávu, pravděpodobně ji nejdřív budete chtít připravit a vypít. Tak určitě. Zbudou Vám však rozemletá zrna – a ta můžete snadno recyklovat! Biochemické vlastnosti kávových zbytků jako lógr či sedlina a čerstvé kávy se prakticky neliší. Mají jen o něco menší množství kofeinu, který se rozpustil, a vy jste jej vypili. Takže ušetříte, uděláte něco pro přírodu a ještě budete krásní! 

Perfektní věc je domácí kávový peeling. Usilujeme při něm o odstranění odumřelých částí pokožky, čímž dojde k omlazení a regeneraci. S kávou jde o přírodní surovinu, nenajdete v ní žádné mikroplasty, co by naši planetu zbytečně zatěžovaly. Využít domácí peeling můžete na tělo, obličej i rty. Ten nejjednodušší recept je smíchat kávovou sedlinu se lžící kokosového a lžící olivového oleje. Přidat můžete cukr, třeba třtinový, anebo sůl, a pár kapek oblíbeného vonného oleje. A hurá do koupelny! 

U kosmetiky je dehydratační efekt žádoucí, a tak ji můžete směle nanášet pravidelně a ve velkém. Pijete-li však větší množství kávy, zeleného či černého čaje – zkrátka kofeinu – nezapomínejte dodávat tělu i vodu. Docela by nás zajímalo, jestli si někdo ze zákazníků zkoušel dělat peeling z různých druhů Johnnyho kávy. Co třeba 100% arabica vs. robusta, Palermo vs. Rwanda? Experimentujte a dejte nám určitě vědět, co se Vaší kůži líbí nejvíc.

Zpět do obchodu